21 desember 2009

Fra Voss til Nærøyfjorden

Om bildene | Dette er bilder tatt i Norge på 1890-tallet. De fargerike bildene ser ut som fotografier, men er faktisk blekkbaserte fotolitografier. Prosessen kalles Photochrom, og ble svært populært rundt århundreskiftet. Denne unike samlingen med over 6000 photochrom (160 bilder fra Norge) ble publisert av Library of Congress i Washington tidlig i 2009. Du kan laste ned alle bildene i fullformat (25Mb store Tiff-bilder) fra museet's arkiv her.

For og gjøre det enklere har jeg langt ut alle bildene i litt mindre størrelse her. Er bildene for store kan du se alle bildene i enda mindre størrelse her (link til flickr).

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Fra Voss til Nærøyfjorden

Voss

Vossebanen, bildet er tatt ved Evangervatnet før du kommer til Voss fra Bergen. Vossebanen ble anlagt i 1883.

Tvinno Gård, eller Tvinde som det het da bildet ble tatt. Huset ble brukt til Hotel. Bak ligger Tvinnefossen.

Tvinnefossen, 12km nordøst for Voss.

Vinje Hotel, har vært hotel der siden 1876.

Framnes Hotel ved Oppheimsvatnet.

Tatt et sted på veien mellom Voss og Stålheim.

Stålheim Hotel og Nærøydalen med den kjente runde fjelltoppen Jordalsnuten (937m).

Stålheim Hotel. Det første hotellet stod ferdig i 1885. Det var et lite hotel, så det ble bygd et nytt hotel i 1892. Det er det hotellet som er avbildet. Hotellet brant ned til grunnen i 1902.

Fra Stålheim Hotel

Stålheimskleiva (Stålheimskleivi) . Den svingete veien opp fra Nærøydalen til Stålheim ble bygd på 1840-tallet. Det tok 4 år å bygge den 1.9km lange veien.
Stålheimsfossen

Sivlefossen (140m)

Gudvangen ved Nærøyfjorden.


Nærøyfjorden

Kjelfossen (het Kilfos da bildet ble tatt)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar